Schadevrije jaren bouw je op door een actief lopende autoverzekering op naam te hebben zonder hierop schade te claimen. Elk jaar dat jij schadeloos autorijdt bouw je één jaar op, waardoor je stijgt op de bonus-malusladder, en méér no-claimkorting ontvangt. Voor elke schade die je claimt, verlies je maar liefst vijf jaren, daal je op de bonus-malusladder, en wordt jouw kortingspercentage kleiner. Aangezien dalen véél gemakkelijker is dan stijgen, kan het zomaar gebeuren dat je qua jaren ‘in de min’ komt te staan. Dit fenomeen staat ook wel bekend als negatieve schadevrije jaren.
Bij een negatief schadeverleden krijg je een malusregistratie op naam en word je door vrijwel iedere reguliere autoverzekeraar geweigerd. Jouw schadehistorie speelt jou dan parten.
Malusregistratie tijdens looptijd autoverzekering
Heb jij een lopende autoverzekering en raak je door een schuldschade in de min qua schadevrije jaren? Dan wordt jouw premie ineens véél duurder vanaf de eerstvolgende hoofdvervaldatum.
De meeste verzekeraars laten een autoverzekering in de min gewoon doorlopen. Je hebt dan een duurdere premie, maar je auto is in ieder geval nog steeds verzekerd.
Er zijn echter ook verzekeraars die autoverzekeringen standaard eenzijdig royeren zodra ze in de malus raken. Óf —in het gunstigste geval— kijkt men naar iemands individuele omstandigheden; veelal een combinatie van schadeverleden en betalingsverleden.
Wordt jouw polis in de malus geroyeerd vanwege jouw omvangrijke schadedossier? Dan heb je een enorm probleem, want veruit de meeste autoverzekeraars accepteren geen malusregistranten voor een nieuwe autoverzekering.
Kortom: doordat jouw autoverzekering in de min is geroyeerd door de verzekeraar of door jouzelf is opgezegd, word je ineens niet opnieuw geaccepteerd door reguliere autoverzekeraars.
Malusregistratie afkopen / schade terugbetalen
Een malusregistratie kan ervoor zorgen dat je ineens honderden euro’s meer gaat betalen aan autopremie. Afhankelijk van de omvang van het schadebedrag kan het dan ook zéér gunstig zijn om de schade terug te betalen aan de verzekeraar en alsnog (met terugwerkende kracht) voor eigen rekening te nemen. In dat geval krijg je jouw kwijtgeraakte schadevrije jaren terug en wordt de premieverhoging met terugwerkende kracht geschrapt.
Hoe kleiner de schade en hoe lager het schadebedrag, des te groter de kans dat terugbetalen gunstig uitpakt. Want kom je door een schade van enkele tientallen euro’s in de min te staan qua schadevrije jaren? Dan is dit in een mum van tijd terugverdiend. Gaat het om een schade van duizenden euro’s, dan wordt het wellicht een totaal ander verhaal.
Autoverzekering opzeggen na schade?!
Heb je schade gereden en is je autopremie daardoor beduidend duurder geworden? Dan ben je wellicht geneigd om je autoverzekering op te zeggen om vervolgens op zoek te gaan naar een nieuwe aanbieder. Of jouw auto is total loss gereden, waardoor je in de veronderstelling bent dat jouw autoverzekering zou moeten worden opgezegd. Dit is echter niet per se het geval…
Je autoverzekering ‘in de min’ opzeggen, is in veruit de meeste gevallen géén verstandige beslissing! Het is namelijk NIET zo dat je bij een andere verzekeraar wel een gunstige premie voorgeschoteld krijgt als malusregistrant. Want zodra jouw schadevrije jaren naar beneden worden geactualiseerd in Roy-data, zal elke verzekeraar zijn premie hierop afstemmen. Zeg dus NOOIT jouw huidige autoverzekering op voordat je definitieve toezegging hebt ontvangen van een andere verzekeraar.
Bovendien kun je een autoverzekering tijdelijk opschorten indien een auto wordt verkocht of gesloopt. Zodra je een vervangende auto hebt gekocht, kan de autoverzekering weer worden hersteld op het nieuwe voertuig.
Vanzelf weer terug ‘in de plus’?
Sta je eenmaal in de min en is het afkopen van jouw malusregistratie géén optie? Dan kun je alleen maar afwachten totdat je weer in de plus komt te staan. Elk jaar dat je een actief lopende autoverzekering op naam hebt en geen aanvullende schade claimt, bouw je een plusjaar op. Dus sta je op minus (-) 2, dan duurt het 2 jaar voordat je weer op nul staat. In de tussentijd is jouw autoverzekering bovengemiddeld duur… Maar zolang je schadeloos blijft rijden, verdwijnen jouw negatieve schadevrije jaren en groei je vanzelf toe naar een steeds gunstiger wordende premie.
Ga in de tussentijd vooral geen gekke bokkensprongen maken. Zodra je bijvoorbeeld stelselmatig in de auto van een ouder (vader/moeder), broer, zus, vriend of vriendin gaat rijden, moet dit verplicht worden gemeld bij de autoverzekeraar in kwestie. Doe je dit niet en rijd je schade? Dan is er mogelijkerwijs géén dekking! Wat eventueel wel mag, is in de auto rijden die verzekerd is door een eventuele samenwonende levenspartner boven de 24-jarige leeftijd die bij de gemeente ingeschreven staat op hetzelfde woonadres.
Het zekere voor het onzekere
Sta je in de min qua schadevrije jaren en heb je niet het idee dat je in relatief korte tijd weer terug in de plus komt te staan? Bijvoorbeeld omdat je op -5 staat of huiverig bent in de tussentijd nogmaals schade te moeten claimen… Dan kun je ervoor kiezen jouw autoverzekering voorlopig op te zeggen. Zodra je drie jaar lang geen actief lopende autoverzekering op naam hebt gehad, vervallen namelijk jouw negatieve schadevrije jaren. Overigens geldt dit óók voor de positieve equivalent, dus pas op dat je geen positieve jaren kwijtraakt. (bron)
Let wel: zonder autoverzekering mag je niet autorijden, dus je zult dan gebruik moeten maken van andersoortig vervoersmiddel zoals een fiets of openbaar vervoer. En nog iets om rekening mee te houden: de meeste verzekeraars zullen voor een bromfietsverzekering niet moeilijk doen over vroegere autoschades, maar dit kán wel!
Elders schadevrije jaren bijeensprokkelen
In beginsel kun je uitsluitend schadevrije jaren opbouwen door jaar na jaar een actief lopende autoverzekering op naam te hebben zónder hierop schade te claimen. Toch zijn er enkele handigheidjes waarmee je alsnog positieve schadevrije jaren op naam kan krijgen:
- Splitsen: Ben jij jarenlang hoofdbestuurder geweest van een auto die door een ander verzekerd is geweest? Dan kun je schadevrije jaren proberen te laten overdragen middels een afstandsverklaring. Dit kan soms tussen man/vrouw, ouder/kind, particulier/zaak, werkgever/werknemer. Je moet dan wel al die jaren als hoofdbestuurder op de betreffende polis hebben gestaan.
- Schadevrije jaren op bromfiets: Schadevrije jaren van auto op bromfiets laten overschrijven kan wel, maar andersom nagenoeg nooit. Héél soms maakt een verzekeraar een uitzondering.
- Crossmotor in de schuur: In theorie zou je vanaf je achttiende schadevrije jaren kunnen opbouwen op een (niet APK-plichtige) spotgoedkope, oude, lichte crossmotor (mét kenteken) die je in de schuur zet. Je kunt het voertuig in schorsing zetten (waardoor je geen wegenbelasting betaalt), maar de WA-verzekering laten doorlopen.
Negatieve schadevrije jaren: tot slot…
Overigens is het niet per se zo dat je in de plus bij iedere verzekeraar terechtkan en in de min per definitie nergens. Deze situatie ligt véél gecompliceerder en genuanceerder dan dat. Zo zijn er verzekeraars die uitsluitend verzekeren vanaf +1 of +2. Er zijn er echter evengoed die -1, -2 of zelfs -3 accepteren… Dit is doorgaans medeafhankelijk van iemands overige individuele omstandigheden. Immers kunnen negatieve schadevrije jaren gepaard gaan met overige problematische omstandigheden zoals een strafblad of royement wegens wanbetaling.
Bij AcceptatieVerzekerd.nl kennen wij deze omstandigheden als geen ander. Wij zoeken dan ook graag voor jou naar de gunstigste mogelijkheden qua autoverzekering die geldt voor jouw specifieke situatie.
Offerte autoverzekering met 100% Acceptatie
Via onderstaande button kun je geheel gratis en vrijblijvend een offerte opvragen met absolute acceptatiegarantie; óók met negatieve schadevrije jaren. Altijd acceptatie; 100% zeker!